Gezondheid

Zelfzorg tot prioriteit maken voor een gelukkiger leven

Zelfzorg heeft alles te maken met goed voor jezelf zorgen. Zelfzorg is niet egoïstisch, zoals sommige mensen denken, maar het is een noodzakelijk iets in deze maatschappij. Door goede zelfzorg, kun je jouw geluksgevoel aanzienlijk vergroten. Maar, hoe doe je dit precies en hoe weet je of je nu al voldoende voor jezelf zorgt of hier nog aanpassingen in moet maken?

De nadelen van de mens als sociaal wezen

De mens is een sociaal wezen. We zorgen graag voor anderen en dit maakt ons gelukkig. Anderen helpen is een goede zaak, behalve als het ten koste gaat van de zorg voor jezelf. Jouw energie, aandacht en tijd zijn geen onuitputbare bronnen, ook al lijkt dit soms wel zo. Voor het vergroten van je eigen geluk, moet je leren om naar jezelf te luisteren, je eigen behoeften te herkennen en jezelf te allen tijde te beschermen tegen slechte invloeden zoals stress. Zet jouw welzijn voortaan meer op de voorgrond en zorg goed voor jezelf op fysiek en mentaal vlak. Zo kun je er ook beter voor de ander zijn en dit komt je relaties ten goede. Door goede zelfzorg versterkt niet alleen de relatie met jezelf maar ook die met anderen! Niets egoïstisch aan dus.

Hoe zorg je beter voor jezelf?

De allereerste stap is om jezelf te leren waarderen. Behandel jezelf op de juiste manier en besef je dat je waarde niet afhangt van de mening van anderen. Probeer milder te zijn naar jezelf en kijk positiever naar je eventuele fouten. Daarnaast is het belangrijk om je eigen behoeftes te herkennen. Vaak weten mensen niet eens wat ze zelf eigenlijk nodig hebben. Het bijhouden van een dagboek kan helpen om je behoeftes te gaan (h)erkennen. Zo kun je uiteindelijk leren om ze te respecteren en er voortaan rekening mee te houden.

Een groot onderdeel van zelfzorg is leren “nee” te zeggen. Met andere woorden: het leren stellen van grenzen. Dit helpt jou om in je eigen behoeftes te kunnen voorzien. Verder is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Je lichaam geeft vaak allerlei signalen af waar sommige mensen niet of nauwelijks naar luisteren. Zorg daarom voortaan goed voor jezelf. Drink genoeg water, zorg ervoor dat je de goede voedingsstoffen binnen krijgt en gun jezelf voldoende rust. Wil jij bijvoorbeeld stoppen met drugs? Dit is een zeer goede stap bij het beter zorgen voor jezelf. Wanneer dit je niet lukt in je eentje, kun je hierbij hulp krijgen van de experts. Begin vandaag nog met het vergroten van je geluk en start met goede zelfzorg!